top of page

7 tips voor een koppelshoot

Bijgewerkt op: 12 apr.

'Say cheese' gaat je niet de romantische foto's opleveren die je wil krijgen voor je koppelshoot. In deze blog geef ik je 7 tips om die liefdevolle, speelse foto's tot stand te brengen. Zo sta jij zelfverzekerder achter de camera bij je stelletjes shoot en help je het stel voor je camera zich te ontspannen. En, het geruststellen van je modellen is gelijk één van de belangrijkste stappen om mee te beginnen.


7 tips voor een koppelshoot

  1. Communicatie is key Een romantische, ietwat 'kleffe' shoot is niet iets wat stellen alledaags doen. En vaak doen ze zo'n shoot maar één keer. Meestal is het de vrouw die zo'n shoot initieert en is het voor de man al helemaal 'wennen'. Dat geldt niet alleen voor koppelshoots, maar ook voor zwangerschap- en newborn shoots. Maar, ik hoor vrijwel altijd na mijn eigen shoots dat het eigenlijk reuze meeviel én ze het zelfs nog leuk vonden ook. Zelfs de man ;). Communicatie is heel belangrijk om je klanten op hun gemak te stellen. Dat begint al bij binnenkomst. Pak niet meteen je camera, maar maak eerst even een praatje. Je hoeft niet gelijk die lens in hun neus te duwen. Het is fijner als je elkaar even 'kort' leert kennen.

  2. Je werkwijze Meestal als we aanstalten maken om te beginnen, is een van de eerste vragen: 'wat moeten we doen?' Logisch natuurlijk. Ben dan ook voorbereid. Je kunt nu niet zeggen: 'doe maar iets leuks'. Dat werkt niet en maakt het ongemakkelijk. De voorbereiding begint al voordat de shoot plaatsvindt. Ik vraag altijd aan mijn klanten of ze voorbeelden willen delen met foto's die ze mooi vinden. Maak bijvoorbeeld een gezamenlijk Pinterestbord aan. Zelf voeg ik ook altijd voorbeelden toe om ze te helpen en ook een richting op te sturen die ik zelf mooi vind. Zo weet je wat de verwachting is van je klant. Als ik eenmaal bij de klant ben en we gaan starten, dan vertel ik duidelijk wat mijn werkwijze is. Dus, hoe beginnen we nu eigenlijk? Zelf start ik altijd met het koppel een pose van de uitgezochte voorbeelden te laten nadoen. Dat is het startpunt en het koppel hoeft 'alleen maar' precies na te doen wat ze op het voorbeeld zien. Door daarna kleine aanpassingen te doen of tips te geven, volgt de rest vanzelf.

  3. Muziek Zet muziek op. Een shoot waarbij het op de achtergrond muisstil is, is niet fijn. Schroom niet om dit gewoon aan te geven. 'Hebben jullie een achtergrond muziekje?' Muziek helpt ontspannen en maakt je klanten (en jezelf) wat 'losser'. Zeker tijdens een koppelshoot. Let maar op!

  4. Stel vragen/maak opmerkingen Nee, niet continu. Je wil niet alleen maar foto's met open monden. Maar, stel de juiste vragen om die liefde naar voren te laten komen. Denk aan: 'Waar hebben jullie elkaar ontmoet?' of 'Hoelang zijn jullie al samen?' Als stellen hierover praten komt vaak het enthousiasme of die lach op hun gezichten tot uiting. Maak ook zelf opmerkingen om die lach op hun gezicht te toveren. Stel, ze kussen. Zeg dan bijvoorbeeld: 'Nou, hiervoor hebben jullie geen tips nodig ;)'. Werkt geheid.

  5. Aanvoelen Maak je zo'n opmerking als hierboven óf wil je nog net wat verder gaan. Voel vooral aan hoe je klanten in de wedstrijd zitten. Je merkt wel aan het stel wat ze wel en niet kunnen hebben. Laatst deed ik zelf een koppelshoot (wel met vrienden moet ik erbij vertellen). Ik gaf ze de opdracht om elkaar te kussen, waarna even later ik de opmerking eruit gooide: 'geil'. De (schater)lachende foto's die daarop volgde zijn natuurlijk fantastisch.

  6. Houd je vinger op die knop! Deze tip volgt goed op wat ik hierboven heb verteld. De momenten tussen het 'officiële shooten/poseren' door, zijn vaak de parels uit je selectie. Die schaterlach door een opmerking die wordt gemaakt óf spontaan moment door iets wat er on the spot gebeurt, die moet je pakken.

  7. De kleffe opdrachten Ja, ze horen er toch echt bij. Anders komt het niet (altijd) op gang. En je wil toch die ultieme, romantische foto maken die je voor ogen had. Geef je klanten daarom kleine, subtiele opdrachtjes. Een opdracht waarbij je een mooi beeld kunt creëren is de 'tanden kus' opdracht. Laat het koppel doen 'alsof' ze gaan kussen. Het stel brengt hun lippen (lachend) naar elkaar toe en raken bijna of een beetje elkaars tanden aan. Check de foto hieronder, dan begrijp je wat ik bedoel! Zelf vind ik dit vaak nóg mooier dan een echte kus.

7 tips voor een koppelshoot

Ik hoop dat ik je op weg heb geholpen met deze 7 tips voor een koppel shoot! Benieuwd naar mijn werk? Check hier mijn meest recent geschoten liefdesshoot! En ja, alle hierboven genoemde tips kwamen uiteraard aan bod.


Liefs,

Jamie

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page